воскресенье, 17 мая 2020 г.

Президент Зеленський не просто відмовляється розслідувати корупцію, він її кришує

Про шокуючі факти корупції читайте у статті Наталкі Прудкої:

Шахрайські схеми «Нафтогазу» в надійних руках. Чому Слуги народу блокують парламентське розслідування оборудок газового монополіста?

Влада та президент – не просто відмовляються розслідувати корупцію, вони її кришують. Свідченням цього є відмова представників партії «Слуга народу» у Тимчасовій слідчій комісії розглядати оборудки НАК «Нафтогаз». (Юлія Тимошенко)
В експертному середовищі стверджують, що «Нафтогаз» штучно занижує свої прибутки як бази для нарахування та сплати дивідендів до державного бюджету. Широкого розголосу проблема набула 14 травня під час прямого ефіру «Право на владу» – тоді лідер фракції «Батьківщина», яка, до речі, була ініціатором створення ТСК, привселюдно в прямому ефірі звернулася до першого віцеспікера Стефанчука з проханням дати команду своїм Слугам, щоб ті внесли до порядку денного Тимчасової слідчої комісії і проголосували за проведення розслідування оборудок «Нафтогазу».
Проте, цілком ймовірно, що Руслан Олексійович з поставленою задачею не справиться, адже відмашку йому спочатку мав би дати президент Зеленський. Але з цим будуть проблеми, адже, схоже, команда Зеленського вже про все домовилася з командою Порошенка, щоб ні за яких обставин не виводити на чисту воду шахрайські схеми газового монополіста. Суттєвим поштовхом може стати резонансне звільнення топ-менеджера «Нафтогазу» Юрія Вітренка – реагуючи на свою відставку, він вже почав розкривати карти, «ху із містер Коболєв».

Доцільно нагадати, що у березні, коли спливав термін пролонгованого на рік контракту з чинним головою правління НАКу, уряд мав би оголосити кадровий конкурс. Натомість новий Кабмін погодив пропозицію наглядової ради НАК «Нафтогаз України» щодо продовження на чотири роки контракту з головою правління Андрієм Коболєвим – до 22 березня 2024 року (закріплено розпорядженням КМ №327 від 20 березня 2020 року). Тобто ні про який конкурс уряд Дениса Шмигаля вже навіть не згадав.