среда, 5 июня 2024 г.

Адвоката з компанії Масі Найєма викрито у хабарі в $200 тис. прокурорам САП

АБУ викрило адвоката на пропозиції хабара 200 тисяч доларів у справі «Укренерго»


Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили адвоката одного зі столичних адвокатських об’єднань на пропозиції хабаря у розмірі $200 тис. дол. США. Про це повідомляє НАБУ.

Адвокат намагався дати хабар прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективам Національного антикорупційного бюро України, щоб справу його підзахисного передали до іншого органу досудового розслідування.

Йдеться про справу щодо заволодіння електричною енергією ПрАТ “НЕК “Укренерго” та легалізації отриманих від її продажу коштів на суму 716 млн грн.

Дії адвоката кваліфікували за ч. 3 ст. 369 ККУ “Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі”.

Йому загрожує до восьми років ув’язнення з конфіскацією майна.

У НАБУ не повідомляється ім’я підозрюваного, проте в компанії “Міллер” заявили, йдеться про Олексія Носова – їх партнера та адвоката. На сайті компанії Носов вказаний як один із трьої партнерів-засновників разом із Масі Найємом та Каріною Панченко.

Зауважимо, що Носов також працює з ексочільником Нафтогазу Андрієм Коболєвим у справі стосовно премій.

“Ми в стані шоку. Сьогодні відбулися слідчі дії стосовно одного з адвокатів нашої компанії, Олексія Носова… У нашій команді не просто не прийнято порушувати закон, виконуючи професійні обов’язки, це — недопустимо та суперечить усім цінностям, принципам, стандартам та практикам роботи компанії. Ми не підозрювали та не очікували такого від члена нашої команди навіть на рівні слідчої версії”,
— йдеться у заяві компанії.

У “Міллері” наголосили, що розривають будь-які відносини з Олексієм Носовим, пообіцявши, що відповідні юридичні дії будуть реалізовані найближчим часом, коли Носов буде на звʼязку.

Там також додали, що працівники фірми “Міллер” не будуть виступати захисниками підозрюваного ані публічно, ані у межах кримінального провадження.

Відреагував на новину і юрист, воїн ЗСУ Масі Найєм, який заснував компанію “Міллер”.

“Мені боляче. Навіть поки це слідча версія. Але я розумію команду та підтримую їх рішення. Я відійшов від управління компанією ще на початку війни. Але закон має бути один для всіх не лише на словах. Зрештою, саме за такі цінності ми й воюємо. Усі крапки розставимо після перемоги. Боляче”,
— написав Масі Найєм.

Мустафа Найєм, який очолює Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, підтримав брата.

“У мене є брат, якого я неймовірно люблю. Десять років тому він заснував адвокатську компанію, не маючи навіть грошей для оренди офісу. У це мало хто вірив, але йому вдалося – стати на ноги, завоювати повагу і визнання… А сьогодні в нього сталася особиста трагедія. Адвоката з його компанії запідозрили у пропозиції хабаря. Я знаю, що зараз йому неймовірно боляче, тому що знаю, з якою любов’ю і вірою він будував свою команду і з яким натхненням віддавався своїй справі”,
– написав Найєм.

Зазначимо, що НАБУ встановило, що у березні 2022 року ТОВ “Юнайтед Енерджі” закупило у Укренерго електричну енергію на суму понад 716 млн грн. Попри наявну заборгованість товариства перед держкомпанією, керівник відповідного департаменту “Укренерго” не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив комерційний “Банк Альянс”, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури.

Електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми.

Сума збитків становить понад 716 млн грн.

За даними ЗМІ, організатором цієї схеми слідство вважає давнього бізнес-партнера ігор Коломойського Михайла Кіпермана. Підозри у ній також отримали голова правління банку “Альянс” Юлія Фролова та ексначальник департаменту адміністратора розрахунків “Укренерго” Дмитро Кондрашов. Всіх їх оголошено у розшук.

Також про підозру у цій справі повідомили директору ТОВ “Юнайтед Енерджі” Андрію Короткевичу-Лещенку. Він фігурує ще в двох справах про збитки ПАТ “Центренерго”.