воскресенье, 8 ноября 2015 г.

На Київщині запустили найпотужнішу в Україні біогазову установку потужністю 2,25 МВт

На Київщині, у м. Рокитному, відкрився біогазовий завод, який дозволить утилізувати органічні відходи, опалювати соціальні об'єкти селища і теплиці, а також отримувати екологічно чисте добриво для сільського господарства. 

Біогазовий завод потужністю 2,25 МВт розмістився на території ВАТ «Рокитнянського цукрового заводу».


Для реалізації будівництва першої черги комплексу з виробництва електроенергії із біогазу було залучено кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Загальна сума інвестицій в будівництво склала 280 млн грн., йдеться у офіційному повідомленні Київської облдержадміністрації. 

Навіть перша черга даного комплексу є найпотужнішою біогазовою установкою в Україні та однією з найпотужніших у країнах СНД і Східної Європи. Виробленої електроенергії першої черги буде достатньо для забезпечення потреб близько 800 приватних будинків.

Вироблена тут електрична енергія подаватиметься в загальнодержавну мережу за «зеленим тарифом». Із 44 мільйонів кубічних метрів газу, які планують отримувати, вироблятиметься 19 МВт електричної енергії і стільки ж теплової.


Зазначається, що Рокитнянський біогазовий завод готовий опалювати соціальні об'єкти селища, даючи ціну на 5% нижчу, а у перспективі співпрацювати з великими тепличними комбінатами. Разом з тим, завдяки дефекату - екологічно чистому добриву, в якому є кальцій, фосфор й азот у рідкій і твердій фракціях, складова витрат на міндобрива у сільському господарстві значно знижується.