воскресенье, 19 ноября 2017 г.

Підприємства теплокомуненерго спишуть трохи боргів перед Нафтогазом


Закон про реструктуризацію боргів теплокомуненерго дозволить компаніям списати 6 мільярдів гривень боргів перед НАК “Нафтогаз України”.


Про це заявив віце-прем’єр Геннадій Зубко, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

Ухвалений Верховною радою в листопаді 2016 року закон №5273 про реструктуризацію боргів теплопостачальних і теплогенеруючих організацій дозволить компаніям розібратися з боргами, списати штрафи і пені.

До реєстру реструктуризації вже включені 185 підприємств, 32 знаходяться в процесі розгляду, а ще 7 в процесі включення.
“Закон про реструктуризацію заборгованості підприємств відкриває шлях до реструктуризації 14,7 млрд грн, які всі ці роки лежали на плечах комунальних підприємств і українців”, – сказав він.
“Ми маємо можливість 8,7 млрд грн реструктуризувати на п’ять років, а завдяки виконанню графіків реструктуризації списати з комунальних підприємств 6 млрд грн боргів”, – зазначив віце-прем’єр.
За словами Віце-прем’єра, інноваційним урядовим рішенням для теплопостачальних підприємств також є перехід до монетизації субсидій.
“Це дійсно прямі розрахунки, це відповідальність підприємств ТКЕ щодо звітування. Цей перший крок до переходу на грошові розрахунки для теплопостачальних підприємств, який дасть можливість у майбутньому впровадити монетизацію субсидій для українських родин. Це також основа для реформування ринків газу, тепла і системи соціальної допомоги населенню”, – зазначив Геннадій Зубко.
Нагадаємо, у листопаді 2016 року Верховна Рада прийняла закон про реструктуризацію заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих підприємств за спожиті енергоносії. За відповідний законопроект тоді проголосували 245 народних депутатів.

Як повідомлялося, у вересні НАК “Нафтогаз України” списав заборгованість за використаний газ 65 підприємствам теплоенергетики в сумі понад 385 млн гривень.

За повідомленням Нафтогазу, станом на 14 листопада 2017 року сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ та прямих промислових споживачів перед НАК “Нафтогаз України” складає близько 29,3 млрд грн. У порівнянні з минулим тижнем заборгованість збільшилась на 2 млрд 71 млн гривень (7,6%). Борг підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) та теплоелектроцентралей (ТЕЦ) за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, становить близько 79% від загальної суми заборгованості, борг ТЕЦ за природний газ, використаний у виробництві електроенергії – близько 11%. ПАТ “Київенерго” заборгувало 3 млрд 798 млн гривень.

За повідомленням Держстату, на кінець вересня 2017 р. заборгованість населення зі сплати за газопостачання становила 10,9 млрд.грн, за централізоване опалення та гаряче водопостачання – 7,1 млрд.грн, за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 3,0 млрд.грн, за централізоване водопостачання та водовідведення – 2,1 млрд.грн, за вивезення побутових відходів – 0,4 млрд.грн, за електроенергію – 3,3 млрд.грн.

Джерело: СВЖУ