воскресенье, 25 сентября 2022 г.

Іран пообіцяв пропорційну відповідь на рішення України позбавити посла акредитації

Речник Міністерства закордонних справ (МЗС) Ірану Нассер Канаані заявив, що Тегеран пропорційно відповість на рішення української сторони позбавити іранського посла акредитації та зменшити кількість співробітників посольства.

Про це повідомило інтернет-видання Поштівка, посилаючись на заяву МЗС Ірану.

Канаані наголосив, що у Києві приймали таке рішення нібито на основі непідтверджених повідомлень та іноземної пропаганди у засобах масової інформації.

Речник МЗС Ірану заявив про "чітку політику активного нейтралітету Ірану" у війні Росії проти України, наголосивши на необхідності пошуку політичного рішення, не вдаючись до насильства.

"Речник МЗС підкреслив, що Тегеран вживе пропорційних заходів у відповідь на крок українського уряду та закликав Київ уникати впливу третіх сторін, які мають на меті зруйнувати зв’язки між Іраном та Україною", - йдеться у заяві.

Зазначимо, раніше Україна ухвалила рішення про позбавлення посла Ірану акредитації, а також скорочення кількості дипломатичного персоналу посольства Ірану в Києві.

"Іранській стороні було заявлено, що постачання іранського озброєння Росії для його подальшого використання російськими військами проти українського цивільного населення та Сил оборони напряму суперечить публічно задекларованій вищим керівництвом Ірану позиції нейтралітету, поваги до суверенітету та територіальної цілісності України. Постачання зброї Росії для ведення війни проти України є недружнім актом, який завдає серйозного удару відносинам України та Ірану", – вказано в заяві Міністерства закордонних справ України.