суббота, 22 мая 2021 г.

Вправи в таблетках. 13 перспективних способів продовження життя

Ці технології і підходи можуть стати реальністю вже до кінця нинішнього десятиліття

Продовжуємо обговорювати описані в статті The New York Times перспективні підходи до продовження життя. У минулій публікації йшлося про ты напрями, що бачаться авторам перспективними в найближчі п’ять років. Цього разу напишу про те, що може нас чекати на горизонті 5−10 років.

1. У кожній машині алкотестер

Законопроэкт у Конгресі США, який зобов’яже встановлювати в машинах технологію виявлення п’яних водіїв, може запобігти близько 10 000 смертей щорічно тільки в Штатах.

Комментар. В машинах дійсно багато що виглядає архаїчно. Ми літаємо в космос, вміємо редагувати геном, але в той же час наш головний рятувальник життя — тканинний ремінь, а від засліплення допомагає шторка. Будь-які технології підуть на користь, правда це не те продовження життя, яке особисто я хотів би. З таким же успіхом продовжувати життя будуть і підземні переходи.

2. Антитютюнові заходи

Третина світу ще не захищена заходами з боротьби проти тютюну, які запобігають мільйонам смертей щороку, і ООН хоче змінити це до 2030 року.

Комментар. 100%. Немає способу продовження життя надійніше, ніж відмова від куріння і зниження шкоди від куріння собі й оточенню.

3. Лікування на основі CRISPR

У клінічних випробуваннях зараз тестують редагування генів для лікування багатьох захворювань.

Комментар. На мій погляд, це найочікуваніша і найбільш проривна технологія найближчих десятиліть. Немає іншого шляху медицини, крім того, де нарівні з таблетками буде застосовуватися і генна терапія для лікування і запобігання хворобам. «Дизайнерські діти» теж звичайно з’являться, як побічний продукт технології.

4. Боротьба з ожирінням

Стимуляція мозку для зменшення тяги до їжі і прискорення метаболізму може бути схвалено для лікування людей з ожирінням, які не реагують на інші методи терапії.

Комментар. 100%. І не тільки з ожирінням, але і з залежностями, аутизмом тощо.

5. Вправи в таблетках

Більш високий рівень освіти корелює з більшою тривалістю життя

Ліки, які імітують деякі переваги фізичних вправ, перебувають у розробленні. Вони допоможуть для для таких станів, як гостре пошкодження нирок і м’язова дистрофія Дюшена. Коли-небудь вони можуть допомогти відстрочити ефекти старіння.

Комментар. Йдеться про колись обнадійливий препарат GSK, який імітував деякі ефекти фізичних навантажень. Через те, що викликав рак у щурів, дослідження згорнули. Але є всі шанси на їх продовження.

6. Секрет молодої крові

Ґрунтуючись на дослідженнях на мишах, методи, що імітують хімічний склад молодої крові, можуть продовжити здорове життя, можливо, на десятиліття.

Комментар. Один з найбільш дискусійних підходів на сьогодні. Щороку з’являється стаття, яка говорить, що мишам або людям вдається поліпшити показники здоров’я за допомогою переливання молодої крові, або її компонентів, або якогось одного білка з неї, або розведення старої крові фізіологічним розчином або розчином альбуміну і так далі. Це породжує нові стартапи, які вмирають з різним ступенем драматизму. На кожну таку статтю зазвичай припадає інша стаття, яка закриває це відкриття. Якщо ще не вийшла — то скоро вийде. Але оскільки мова про перспективу десятиліття, то є ймовірність знайти в крові щось цікаве.

7. Ліки від діабету для лікування старіння

Метформін вже допомагає мільйонам людей впоратися з діабетом II типу та іншими хворобами. Клінічне випробування зараз перевіряє, чи може він продовжити життя для всіх.

Комментар. Мова про вже десятиліттями відомий факт, що метформін не тільки подовжує життя діабетикам, а й дозволяє їм жити довше, ніж здоровим людям. У тому дослідженні правда використовували історичний контроль, тобто такий, коли замість контрольної групи використовуються середні дані про людей без хвороби. Повноцінного експерименту не вистачало, і Нір Барзілай, директор-засновник Інституту дослідження проблем старіння в медичному коледжі Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку, запустив дослідження вартістю $69 млн на здорових людях, щоб розібратися, чи працює метформін для уповільнення старіння.

8. Регідратація з цинком

Програма ООН з використання терапії може допомогти запобігти до 2030 року смерть від діареї у дітей у віці до 5 років, поки щорічно забирає 500000 життів.

Комментар. 100%.

9. Ліки від ВІЛ?

«Функціональні ліки» від ВІЛ, що пригнічують вірус, може бути схвалено FDA (Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів) протягом 10 років.

Комментар. Йдеться про генну терапію і про комбінації генної та клітинної терапії. Кілька років тому з’явилися перші публікації про повний кліренс від вірусу у мавп, тобто вдалося не просто знизити концентрацію вірусу, а й очистити від нього організм повністю. Над технологією для людей зараз працюють багато хто, і особисто я вірю в їх успіх в найближчі 10 років.

10. Скрининг стулу на дому

CDC допомагає довести до 2030 року до 80% частку американців, які проходять скрининг на колоректальний рак за допомогою тестів.

Комментар. Йдеться про тест на приховану кров. Простий і дешевий. В Україні поки мало популярний і найчастіше робиться тільки в клініці, а не вдома. Це теж треба виправляти.

11. Ліквідація дитячого недоїдання

Мета ООН з викорінення недоїдання серед дітей до 2030 року може врятувати життя понад двох мільйонів дітей у віці до 5 років щорічно.

Комментар. 100%.

12. Розвиток освіти

Більш високий рівень освіти корелює з більшою тривалістю життя. До 2030 року ООН прагне забезпечити дітям у всьому світі навчання в початковій і середній школі.

Комментар. 100%. Ніяка таблетка, ніякий шматок червоної риби не будуть такими корисним, як одна прочитана книга про улаштування цього світу. Інакше ми рибу продовжимо запивати гомеопатією.

13. Індивідуально культивовані мікробіоми

Персоналізовані ліки і дієти можуть оптимізувати мікробіом у нашому кишечнику, який змінюється з віком і пов’язаний майже з усіма системами організму.

Комментар. 100%. Дуже перспективний напрям. Так само, як розшифровка генома відкрила двері до його індивідуального читання і редагування, так і технології розшифровки мікробіома відкривають для нас поки що чорний ящик. Я вважають, що в дослідженнях мікробіома дуже багато корисного для продовження життя і лікування захворювань. Чого варті тільки експерименти з продовження життя гризунів і риб при пересадці їм мікробів від молодих особин.

Нагадаємо, що це газетна стаття, яка не претендує на науковість вибору технологій, хоча постаралися автори на славу. Вона більше відображає напрями, в яких суспільство очікує прориву і за якими уважно стежить.