четверг, 13 июля 2023 г.

Після розчарування в НАТО, Захід пропонує Україні зобов'язання щодо безпеки

Західні держави запропонують довгострокові зобов’язання щодо безпеки для України в середу після того, як НАТО розвіяло надії президента Володимира Зеленського щодо чіткого графіку вступу до альянсу.

Зеленський проведе символічні переговори з 31 лідером НАТО на їхньому саміті у столиці Литви Вільнюсі через день після того, як звинуватив їх у тому, що вони не рухаються швидше, щоб приєднати Україну.

Щоб заспокоїти українського лідера, очікується, що група країн G7 видасть декларацію про те, як вони допоможуть Києву перемогти Росію та стримувати будь-яку нову агресію в найближчі роки.

«Оскільки Україна досягає стратегічного прогресу в контрнаступі, ми посилюємо наші офіційні домовленості, щоб захистити Україну в довгостроковій перспективі», – сказав прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак у заяві.

«Ми ніколи не зможемо побачити повторення того, що сталося в Україні, і ця декларація підтверджує наше зобов’язання гарантувати, що вона ніколи не залишиться вразливою до тієї жорстокості, яку Росія заподіяла їй знову».


Оголошення забезпечить рамки, за якими окремі країни згодом узгодять двосторонні угоди з Києвом із детальним описом зброї, яку вони нададуть.

Президент США Джо Байден раніше обговорював модель для України, схожу на ту, згідно з якою Вашингтон зобов’язався надавати Ізраїлю 3,8 мільярда доларів військової допомоги на рік протягом десяти років.

Росія завдала ударів з безпілотників по Києву другу ніч поспіль, повідомив голова військової адміністрації міста вранці в середу.

Усі вибухові дрони іранського виробництва Shahed, запущені по Києву, «виявлені та знищені», — повідомив Сергій Попко в Telegram, додавши, що «інформації про постраждалих і руйнування наразі немає».

"Абсурд"

Західні спонсори вже відправили в Україну зброю на десятки мільярдів доларів, щоб допомогти їй протистояти вторгненню Росії.

Франція заявила, що надсилає 50 ракет великої дальності, а коаліція з 11 країн оголосила, що наступного місяця розпочне навчання українських пілотів на літаках F-16.

Але ці обіцянки, які вкрай потрібні українським військам, не відповідають прагненням Зеленського поставити Київ під парасольку колективної оборони НАТО.

Лідери НАТО після першого дня саміту пообіцяли, що «майбутнє України в НАТО», і скоротили можливий процес, який Києву доведеться пройти, щоб вступити до альянсу.

"Ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до альянсу, коли союзники погодяться і умови будуть виконані", - йдеться в заяві.

Але це не виходило за межі обіцянки 2008 року щодо майбутнього членства та відображає занепокоєння домінуючої держави, Сполучених Штатів, щодо втягнення в потенційно ядерний конфлікт з Росією.

Раніше Зеленський вигукнув, заявивши, що ненадання Україні термінів приєднання є "абсурдом". «Невпевненість — це слабкість», — прогримів він.

У рамках спроби переконати Зеленського, що Київ наближається до альянсу, НАТО організувало у Вільнюсі установче засідання ради Україна-НАТО з ним.

Це дає йому більше місця за столом, щоб визначити порядок денний у переговорах з альянсом, але він все ще далекий від членства в клубі.

На полях засідання Зеленський проведе зустрічі з ключовими союзниками, включаючи Байдена, щоб домогтися додаткової підтримки.

Пізніше Байден також виступить із програмною промовою у Вільнюському університеті, де викладе зобов’язання Вашингтона захищати кожен дюйм території НАТО.