пятница, 7 июля 2023 г.

Клименко: робота «зернового» коридору без росії можлива

Три країни НАТО могли б убезпечити судноплавство у Чорному морі.

Румунія, Болгарія й Туреччина могли б підтримувати безпеку в Чорному морі. Це потенційно допоможе країнам вберегти свої родовища газу та захистити комерційне судноплавство у регіоні, повідомив очільник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко для Latifundist.

Якщо провести уявну лінію від Босфору до Одеси, то вона збігатиметься з рекомендованим маршрутом для комерційних суден до портів України. Праворуч цієї лінії, у морській економічній зоні Туреччини, знаходяться величезні родовища природного газу. Ліворуч, — у морській економічній зоні Румунії, знаходиться теж декілька газових платформ. Їх потрібно охороняти. Тож причорноморські країни могли б створити групу кораблів, яка б не тільки патрулювала свої райони, а й супроводжувала судна, зазначив Клименко.

Також Румунія, Туреччина й Болгарія можуть захистити комерційне судноплавство від створеної росіянами мінної загрози. При цьому, будь-яке створення перешкоди з боку рф для руху кораблів під прапором НАТО можна розцінювати, як напад на саму країну НАТО.

«Робота «зернового коридору» без росії можлива. Тут потрібне тільки бажання країн НАТО допомогти», — підсумував аналітик.