вторник, 16 июня 2015 г.

Україна вимагає вигнання Медведєва з Криму

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з перебуванням на тимчасово окупованій Росією території Автономної Республіки Крим голови російського уряду Дмитра Медведєва.

МЗС України вже неодноразово наголошувало на неприпустимості неузгоджених з українською стороною перебувань російських високих посадових осіб на суверенній території України в її міжнародно визнаних кордонах, яка включає Автономну Республіку Крим, мовиться в заяві.

Перебування Медведєва на території Автономної Республіки Крим є відвертим нехтуванням із боку російської влади державним суверенітетом України, свідченням порушення з боку Росії Статуту ООН, принципів і норм міжнародного права, свідомого ігнорування цією країною своїх міжнародних зобов’язань, наголосили в МЗС.

Прем’єр-міністр Росії в понеділок, 15 червня, перебував в окупованому Росією українському Криму з «робочою поїздкою», нагадує Крим. Реалії. Росія окупувала Крим наприкінці лютого – на початку березня минулого, 2014 року і за «результатами» влаштованого там незаконного псевдореферендуму оголосила про анексію цієї частини території України. Цю анексію на порушення міжнародних норм прямо визнали тільки в кількох країнах світу. Генеральна асамблея ООН голосами 100 країн проти лише 11 підтвердила територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, наголосила на незаконності проведеного у Криму й Севастополі «референдуму» й на тому, що він не може бути підставою для будь-якої зміни статусу Криму й Севастополя.